LPG - czy założyłbyś jeszcze raz?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Mazda jak i Fela pewnie na 2 generacji, bo w Feli to bylby przerost formy nad trescia wg gazownikow, a Mazda to panie pojedzie na wszystkim.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• dj1910
      Ambiente
      • 2014
      • 166

No pewnie tak. Ja Fabkę miałem na 2 generacji i było miodowo. Na LPG auto lepiej jeździło jak na PB :lol: Słynne falowanie obrotów na ciepłym silniku na benzynie Na LPG efektu brak
      Ale gość od którego kupiłem auto dał za instalację prawie 4tyś zł w 2006 roku !! 4tyś wtedy a dziś to też różnica.
      I jechał ze śląska na podlasie by założyć, więc chyba "letko" nie było o dobrą instalkę LPG

Teraz chyba łatwiej, fora internetowe pozwalają dowiedzieć się gdzie ktoś słabo zakłada. No i do starych silników IV generacja obecnie chyba najczęściej zakładana to już tylko od paproka będzie się pitolić.

Komentarz

• koper009
        Rider
        • 2013
        • 282

mazda 626...hmmm...
        miodowy czy czasem nie naprawa głowicy i szklanek od niej ?
        180 powodów do uśmiechu - RS Batman

Komentarz

• miodowy
          Rider
          • 2015
          • 534

Hej panowie, dopiero dotarłem.

Obie instalacje były zakładane masę lat temu. Mazda była pierwsza i miałem problemy z ciągłą regulacją gazu co doprowadzało mnie do nerwicy więc sprzedałem ją byle by ktoś ją kupił.

Zamontowanie lpg do Felicji miało jeden argument: żonka dojeżdżała do pracy do pobliskiego miasta. Sama instalacja była tania bo coś ok tysiąca czy może tysiąca pięciuset złotych - dokładnie nie pamietam. W każdym razie nawet przy ówczesnych cenach paliw zwróciła się dość szybko.

To musiało być szacuję jakieś 10 lat temu. Efekt po roku eksploatacji przez żonkę to wydmuchana uszczelka pod głowicą, spalone sprzęgło, zaliczony rów oraz krzakostan i urwany tłumik.

Ale za to dzisiaj żonka dzielnie zasówa niemal każdym autem.

Do dzisiaj niestety nie mam w okolicy dobrego gazownika. Przynajmniej o żadnym nic mi nie wiadomo.
          Może gdybym wiedział skusiłbym się na montaż do Octavii, ale ponieważ nawet nie ma gdzie tego dobrze wyregulować w miarę potrzeby trochę jestem na nie. Jak dla mnie nic na siłę.

Zafirę i tak mam w ON więc oszczędności na trasie mam dość spore.

Generalnie gdybym miał zakładać sobie jakąkolwiek instalację na LPG nie szedłbym po niskich kosztach a kierował się wyłącznie dobrą i sprawdzoną marką instalacji gazowej.

I dobrym gazownikiem oczywiscie

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• dj1910
            Ambiente
            • 2014
            • 166

No przyzwoity lub lepiej gazownik to podstawa.

Czasami warto bujnąć się do innego miasta. Na pewno gdzieś w promieniu 150km od Ciebie jest ktoś polecany.

Komentarz

• miodowy
              Rider
              • 2015
              • 534

Jest. W Koszalinie. Zaledwie 70 km dalej.

Nie na mój chroniczny brak czasu na jazdy na regulacje etc.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• utek
                Elegance
                • 2007
                • 867
                • Superb II combi (3T5)
                • APK 2.0 MPI 115 KM

Ja się pochwalę, że kilka lat temu do jednego z poldków instalację II gen założyłem samodzielnie. I miałem wszystko to co chciałem: butla w miejscu zapasu która nie wystawała ponad podłogę, wlew pod klapką bez przykręcanej końcówki, odpowiedni bufor przed parownikiem, podłączony tps, lambda i odcięcie, odpowiednia emulacja, wskaźnik poziomu gazu. Pod maską i pod autem wszytko ładnie ułożone i uczciwie przykręcone. Auto lepiej śmiga na LPG niż na Pb, a zrobiło do tej pory ze 150kkm.

Komentarz

• dj1910
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 166

No to szacun też bym tak chciał :P

ile kosztowały Cię części ?

Komentarz

• utek
                    Elegance
                    • 2007
                    • 867
                    • Superb II combi (3T5)
                    • APK 2.0 MPI 115 KM

Części ok 600zł, z tym że "elektronika" i butla była używana.

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

odnośnie tematu....ja nie tylko bym założył jeszcze raz i wiele razy...ale już nie umiem kupić innego auta niż pod lpg/lub z lpg :P koszta jazdy powodują, że człowiek na żadnego, nawet diesla nie chce się zamienić przy moich nalotach :lol: a kiedyś byłem sceptyczny do gazu i miałem na odwrót :roll:

Komentarz

Pracuję...